PDF Ghid al istoriei crestinismului: PDF

by Jonathan Hill

Palestina; in jurul anului 30 d.H., un obscur predicator iudeu, ultimul dintr-un sir de figuri charismatice religioase, este executat de autoritatile romane. Urmasii lui s-au imprastiat. Lumea de atunci nu a dat nicio atentie evenimentelor.
Inceputurile secolului XXI: se esti­meaza ca aproape o treime din populatia lumii – in jur de doua miliarde – sunt urmasii acelui predicator. Introducand numele acestuia in cel mai folosit motor de cautare pe Internet, apar mai mult de o suta de milioane de mentionari. Despre aceasta persoana s-au scris mai multe carti decat despre oricare alta in intreaga istorie.
Cum a reusit un grup de tarani infri­cosati, urmasi ai unui delincvent executat, dintr-o fundatura a Imperiului Roman, sa devina cea mai mare religie de pe glob? Istoria crestinismului, transformarea sa dintr-o secta ilegala in religia imparatilor, a regilor si a presedintilor, nu inceteaza sa ne fascineze. Aceasta carte ofera o trecere in revista a acestor doua milenii extraor­dinare. Este scrisa intr-un stil accesibil oricarui cititor fara cunostinte in acest domeniu, dar speram sa ii intereseze si pe aceia care sunt deja familiarizati intr-o mai mare masura cu subiectul.
Aceasta povestire nu este doar despre modul in care crestinismul a schimbat lumea, ci si despre modul in care lumea a schimbat crestinismul. In paginile ei vom intalni pacifisti persecutati, calugari manu­itori ai sabiei, curteni arabi, teleevanghelisti americani, razboinici feudali japonezi, regi medievali africani, filosofi europeni iluministi, nomazi ai stepelor mongole si multi altii – fiecare dintre ei, crestini. Crestinismul s-a raspandit in toate culturi­le pamantului si oameni din fiecare cultura au inteles si au reinterpretat mesajul crestin in felul lor propriu. Din aceasta cauza sco­pul nostru nu este doar de a spune ce au facut crestinii si unde s-au dus, ci si cum s-a adaptat crestinismul la diferite popoare si culturi – chiar daca crestinii au cautat sa ramana credinciosi mesajului initial al lui Iisus, indiferent cat de diferit l-au inteles.
Istoria crestinismului este un subiect atat de vast incat nu poate fi tratat pe masura scopului si a complexitatii sale doar intr-o carte. De aceea, intentia acestei carti este sa prezinte doar o panorama a subiectelor principale. Ea este impartita in 17 capitole, fiecare dintre acestea tratand o perioada distincta din istoria crestina; pe parcurs textele incadrate vor scoate in evi­denta teme sau personaje de o importanta deosebita. Primele 13 capitole (si subcapi­tolele) sunt aranjate in cea mai mare parte cronologic pentru a crea un fir narativ de pe vremea lui Iisus pana in perioada moderna – cu toate ca uneori se foloseste o aranjare tematica pentru a lamuri unele aspecte. Ultimele patru capitole descriu istoria Bisericii din ultima suta de ani, fiecare dintre acestea preocupandu-se de o anumita zona geografica a lumii.
In mod inevitabil istoria crestinismului in Europa ocupa partea cea mai vasta a cartii. Crestinismul a inceput in Orientul Mijlociu si in ultimele decenii s-a extins semnificativ in Africa. Totusi, in perioada abordata, acesta a crescut si s-a maturizat foarte mult in Europa in comparatie cu tipurile de crestinism care s-au dezvoltat in alte parti, crestinismul european dove­dindu-se indeosebi mai eficient pentru a se raspandi in afara Europei. In trecut aceasta i-a facut pe europeni si pe ameri­cani sa subestimeze formele neeuropene ale crestinismului, astfel ca Asia si Africa erau descrise doar ca receptoare ale religiei misionarilor europeni sau americani, nu ca patria unor traditii crestine vechi, inflo­ritoare si independente. In aceasta carte ne-am propus sa oglindim importanta acestor traditii neeuropene, in vreme ce recunoastem rolul europenilor in raspan­direa crestinismului in ultimele secole – si rolul neeuropenilor in reinterpretarea creativa a mesajului pe care l-au auzit.
Cartea nu presupune din partea cititorului o informare initiala asupra istoriei sau a teologiei crestine. Exista un glosar pentru a-i ajuta pe cei care nu sunt familiarizati cu termenii crestini care apar pe parcurs. Exista, de asemenea, o biblio­grafie cu sugestii de lecturi suplimentare pentru cei ce vor sa aprofundeze subiec­tele schitate aici. Speram ca acest Ghid sa il inspire pe cititor – fie el crestin sau nu – sa recurga la aceasta metoda. Si aceasta deoarece, chiar fiind uneori violenta, animatoare, socanta, tragica, comica sau doar bizara, istoria crestinismului nu este niciodata plicticoasa.

eBook tags: ghid, istoriei, crestinismului, pdf, download, pdf, jonathan hill

  • InfoHOT Ghid al istoriei crestinismului PDF download
  • Ghid al istoriei crestinismului: PDF
  • Ghid al istoriei crestinismului online is the Best PDF book PDF ebook

Download Ghid al istoriei crestinismului (PDF)


PDF Ghid al istoriei crestinismului

File info

ISBN
Book Title
Book Author
PublisherCasa Cartii
Pages count560
eBook formatHardcover, (torrent)En
File size1.7 Mb
Book rating0.7 (0 votes)
 rate rate rate rate rate